Proaktivitás, vállalkozói szellem

A belülről kifelé haladás azt jelenti, hogy az énnel kezdjük, még pontosabban az egyén legbenső részével: a paradigmákkal, a jellemmel és az indítékkal.

Ez a megközelítés azt mondja, hogy ha boldog házasságot akarsz, akkor válj olyan emberré, aki pozitív energiát bocsát ki, a negatív erőket pedig inkább elkerüli, mint gerjeszti. Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked kellemesebb modorú és együttműködőbb tinédzser legyen, légy megértőbb, empatikusabb, következetesebb, szerető szülő. Ha a munkádban több szabadságot és mozgásteret kívánsz, légy felelősségteljesebb, segítőkészebb és építőbb gondolkodású alkalmazott. Ha azt akarod, hogy megbízzanak benned, légy megbízhatóbb. Ha az elismert tehetség másodlagos nagyságára vágysz, akkor először az elsődleges nagyságra, a nagyszerű jellemre törekedj. A belülről kifelé haladó megközelítés szerint az egyéni győzelmek megelőzik a nyilvános győzelmeket.

Az áttérés a belülről kifelé haladó módszerre az emberek többségének drámai paradigmaváltást jelent. Ez elsősorban a neveltetés erőteljes hatásának és a személyetika népszerű társadalmi paradigmájának tudható be.

Jellemünk nem más, mint szokásaink összessége. Vess el egy gondolatot, tettet aratsz. Vess el egy tettet, szokást aratsz. Vess el egy szokást, jellemet aratsz. Vess el egy jellemet, sorsot aratsz – tartja egy ismert bölcsesség.

A szokások nagy erővel alakítják életünket, és nagyon erős hatásuk van életünkre. Ahhoz, hogy megszabaduljunk mélyen belénk rögzült szokásainktól, mint például a halogatás, a türelmetlenség, mások kritizálása vagy az önzés, többre van szükség, mint némi akaraterőre és apró, külsődleges változtatásra az életünkben.